فهرست مطالب

آموزه های قرآنی - سال پانزدهم شماره 28 (پاییز و زمستان 1397)

مجله آموزه های قرآنی
سال پانزدهم شماره 28 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/14
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علمی - پژوهشی
  • غلامحسین اعرابی، حسن کاظمی نژاد صفحات 3-30
    رفتار سیاسی رسول خدا با اهل کتاب دارای اصول و ضوابط بوده که علی رغم اهمیت زیادی که داشته است، با نگاه تدوین نظام سیاسی به آن توجه شایسته ای نشده است. این تحقیق که با عنوان «نگرش قرآنی بر اصول سیاسی پیامبر اسلام در مواجهه با اهل کتاب» نگاشته شده است، به دنبال آن است که از رفتار پیامبر اسلام اصول سیاسی را استخراج کند تا در جامعه امروزی دستمایه ای باشد برای کسانی که به نوعی با اهل کتاب در عرصه سیاسی و اجتماعی مواجه هستند. به این منظور تمامی آیات و سوره هایی که درباره اهل کتاب آمده است، به طور ویژه و در کنار روایات و تفاسیر مورد بررسی قرار گرفته و اصول سیاسی پیامبر از آن استنباط شده است.
    حاصل این پژوهش استخراج اصولی است مانند: همزیستی مسالمت آمیز در کنار اهل کتاب، دعوت به حق و یکتاپرستی، پرهیز از تحریک و ایجاد تنش در بین آن ها، مقابله با نفوذ اهل کتاب در بین موٴمنان، هشدار به انحرافات آن ها و جهاد با منحرفان اهل کتاب. در این پژوهش اصول مذکور با تاکید بر آیات شریفه قرآن کریم و با کارکرد دیپلماتیک استخراج و جدول بندی شده است.
    کلیدواژگان: اصول نظام مند سیاسی، منظومه رفتار سیاسی پیامبر، شیوه تعامل با اهل کتاب، اصول مواجهه با اهل کتاب
  • علی عبدالهی نیسیانی صفحه 27
    روش تحلیل محتوای کیفی به صورت تخصصی به تحلیل محتوای متون می پردازد. قواعد و گام های روش تحلیل محتوای کیفی عمومی بوده و برای انواع متون به صورت مشترک استفاده می شود. اما در متن قرآن کریم فرض می شود که تمامی ابعاد مطالب آن از جزئی ترین عبارات و حروف گرفته تا کلیت عبارت ها و سوره ها حاوی نکات و پیام هایی است که حکیمانه و آگاهانه در آن گنجانیده شده است و بنابراین در روش تحقیقی که به بررسی محتوای متن قرآن کریم می پردازد، بایستی الزاماتی گنجانیده شود که بتواند استفاده بیشتری از این نکات و پیام های قرآنی داشته باشد و علاوه بر آن ساختار علمی قابل قبولی برای محافل علمی ارائه نماید.
    این نوشتار، گام های روش تحلیل محتوای کیفی را مطابق با چنین اقتضائاتی بازتعریف نموده و آن ها را به صورت سه گام اصلی و گام های فرعی ذیل هر کدام توسعه داده است.    
    کلیدواژگان: تحلیل محتوای کیفی، روش تحقیق موضوعی در قرآن، مدل های توصیفی رفتار انسان
  • هادی صادقی ، وحید پاشایی صفحه 57
    عرضه نظریات رایج در فلسفه اخلاق بر قرآن و حدیث به عنوان منابع اصلی تفکر اسلامی و سنجش این نظریات با مبانی و مفاهیم این منابع، در عین صعوبت می تواند تا حدی برای ترسیم نظریه اخلاقی اسلام راهگشا باشد. در این مقاله، نظریه خودگروی اخلاقی به مثابه یکی از نظریات مطرح در حوزه اخلاق هنجاری، با عرضه بر قرآن کریم مورد بررسی قرار گرفته است. به نظر می رسد بیشتر آیات قرآن در حوزه اخلاق، ظاهری خودگروانه داشته، انسان را به سوی پی جویی منفعت اخروی خویش نظیر رسیدن به بهشت، رضوان الهی، فلاح و… ترغیب می کند. اما همچنان آیات دیگری را می توان یافت که در برابر خودگروی اخلاقی قرار دارند و این نشان دهنده آن است که نظریه اخلاقی اسلام با استناد به آیات قرآن کریم تنها در خودگروی خلاصه نمی شود و تبیین اینکه نظریه اخلاقی اسلام دارای چه ویژگی هایی است، نیازمند داشتن نگاهی جامع به آیات قرآن کریم و دیگر منابع است.    
    کلیدواژگان: خودگروی اخلاقی، نظریه اخلاقی اسلام، اخلاق قرآنی، خودگروی روان شناختی
  • ابوالقاسم خوشحال ، علیرضا نجف زاده تربتی ، حسن نقی زاده ، سید حسین سیدموسوی صفحه 83
    ابن سینا سوره مبارکه اخلاص را که به توحید هم شهرت دارد، با استفاده از مفاهیم و اصطلاحات رایج در فلسفه و با تکیه بر قواعد فلسفی و به روش دقیق برهانی تفسیر کرده است. او به این سوره که محور بحث آن خداشناسی و توحید است نگاهی فیلسوفانه دارد. او نه تنها بین آیات این سوره که بالاتر از آن حتی در بین کلمات به کاررفته در آن نظم و ترتب عقلی می بیند و دلیل هر مطلبی را در ماقبل آن جستجو می کند. او در متن تفسیری خود همه تلاش خود را صرف می کند تا با استمداد از اصولی که در نظام هستی شناسی خود به آن دست یافته است، این نظام دقیق عقلی بین کلمات و آیات را آشکار سازد.
    ما در این مقاله به تحلیل روش تفسیر ابن سینا از سوره اخلاص و قواعد عقلی که او در معرفی ذات حق و شناخت او بهره گرفته است، می پردازیم و ضمن آن، کارآمدی گرایش فلسفی در تبیین مقاصد این سوره را مورد ارزیابی قرار داده، به محوری بودن آیه اول سوره اخلاص در معرفی خدای تعالی توجه داده و به همسویی که بین عقل و شرع در آیات این سوره وجود دارد، پی می بریم.    
    کلیدواژگان: ابن سینا، هو، الله، اله، احد، واجب الوجود، سوره اخلاص
  • محمد مهدی آجیلیان مافوق ، عباس اسماعیلی زاده ، سیدکاظم طباطبایی پور صفحه 105
    در این مقاله، ویژگی های زبان قرآن با شاخصه های دیسکورس های گفتاری و نوشتاری مقایسه و انگاره گفتاری بودن زبان قرآن بررسی و ارزیابی شده است. نگارندگان مقاله، بر خلاف دیدگاه معتقدان به گفتاری بودن زبان قرآن که با انطباق بسیاری از ویژگی های سبکی و اسلوبی متعلق به زبان گفتار، مانند تکرار، التفات، عدم تناسب، تنوع موضوعی و غیره بر زبان قرآن، زبان این کتاب آسمانی را گفتاری می دانند، معتقدند برای داوری درباره گفتاری یا نوشتاری بودن زبان قرآن، باید فرایند شکل گیری و تولید متن قرآن را بررسی کرد. نگارندگان در این مقاله، با بررسی شاخصه های دیسکورس های گفتاری و نوشتاری و مقایسه آن ها با ویژگی های زبان قرآن، روشن ساخته اند که ویژگی های زبان قرآن با شاخصه های دیسکورس های گفتاری انطباقی ندارد و قرآن کریم در دیسکورسی نوشتاری شکل گرفته است، بنابراین زبان آن نیز نوشتاری است.    
    کلیدواژگان: زبان قرآن، گفتاری بودن زبان قرآن، نوشتاری بودن زبان قرآن، دیسکورس های گفتاری و نوشتاری
  • ابوالفضل خوش منش صفحه 133
    در بررسی های ادبی زبان ها، پژوهش هایی درباره هماهنگی لفظ و معنا به ویژه در شعر و نظم صورت گرفته است. پژوهش های مشابهی در زمینه زبان قرآن نیز انجام پذیرفته، اما آنچه کمتر بدان توجه شده است، نقش فیزیک حروف در معنادهی عام و بررسی اشتراکات موجود در این زمینه در میان برخی زبان ها و نیز تنبه به نقش فطرت انسانی به عنوان پایه مشترک ادراک در این زمینه است.
    مقاله حاضر، از قرآن کریم به مثابه کتاب فطرت انسانی سخن می گوید و معنادهی آوایی آن را برای مستمعان زبان های مختلف مورد توجه قرار می دهد. در تحقیق حاضر، ارتباط فیزیک صوت و معنای آن مورد بررسی قرار می گیرد و با نمونه هایی از آیات و عبارات قرآن و زبان های دیگر تطبیق داده می شود. مقاله در پایان، انجام تجزیه و تحلیل علمی صوت قرآن و سنجش داده های به دست آمده در معنادهی قرآن را پیشنهاد می کند.    
    کلیدواژگان: زبان قرآن، فيزيک صوت، آهنگ قرآن، آوامعنايي قرآن
  • حسینعلی ترکمانی ، مجتبی شکوری صفحه 161
    تعلیق تکنیکی در داستان سرایی است که موجب ایجاد حالت انتظار و هول و ولا در مخاطب نسبت به ادامه داستان می شود. هدف از ایجاد تعلیق در داستان، بالا بردن جذابیت و کشش داستان و همراهی بیشتر مخاطبان با داستان است. برخی دانشمندان به صورت کلی استفاده از این تکنیک در داستان های قرآنی را بررسی نموده اند. اما پژوهشی دقیق و جزئی و با رویکرد روایت شناختی درباره گونه های تعلیق در قرآن، امری است که تا کنون مورد توجه محققان قرار نگرفته است. گونه شناسی انواع تعلیق در داستان های قرآنی می تواند گامی موثر در راستای شناسایی وجوه زیبایی شناختی و جذابیت داستان های قرآنی باشد. این مقاله در صدد است با روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد روایت شناختی، انواع مختلف تعلیق در قرآن کریم را دسته بندی نماید. در پایان نیز این نتیجه حاصل شده که در داستان های قرآنی از دو گونه تعلیق ذاتی و تعلیق عرضی با تقسیم بندی های جزئی تر استفاده شده و همچنین از این تکنیک در سوره های غیر داستانی نیز بهره برده شده است.    
    کلیدواژگان: تعلیق، جذابیت قرآن، قصص قرآن، روایت شناسی، ژرار ژنت
  • مرتضی ایروانی نجفی ، مرتضی سلمان نژاد صفحه 179
    علم قرائات از جمله علوم قرآنی است که غنی ترین میراث قرائی فرهنگی را در چند سده نخست هجری به خود اختصاص داده است و با رجوع به کتب فهارس می توان شاهد صدها اثر با این موضوع بود که در آن دوره به نگارش درآمده است. «توجیه قرائات» به عنوان فصلی مهم از این علم در گام های آغازین در لابه لای دیگر آثار قرائی نمود یافت و در اواخر قرن دوم هجری رو به استقلال نهاد. در کنار قرائات مشهوری که محل بحث و بررسی عالمان اسلامی بود، «توجیه قرائات شاذ» نیز به عنوان حوزه ای نوین در قرن چهارم پدیدار گشته و آثاری در این زمینه نگاشته شد. المحتسب فی تبیین وجوه شواذ القراءات و الایضاح عنها اثر ابن جنی از آغازین و مهم ترین نمونه های توجیه قرائات شاذ قرآنی است که در جستار پیش رو مورد مطالعه قرار گرفته است. نگارندگان با استقراء انواع توجی هات ارائه شده برای قرائات شاذ در این اثر، به گونه شناسی این توجی هات پرداخته اند. موارد بررسی شده عبارت اند از: توجیه بر اساس «قرائات سبعه» ، «دیگر قرائات قرآنی» ، «احادیث رسول اکرم» ، «شعر» ، «لهجه های قبایل عرب» ، «امثال» ، «قیاس» و «سیاق آیات».  
    کلیدواژگان: قرآن، توجیه قرائات، قرائات شاذ، المحتسب، ابن جنی، ابن مجاهد
  • مریم توکل نیا ، ولیاللهحسومی صفحه 203
    حرف «علی» از حروف جر مکانی در زبان عربی است که در موارد متعدد در قرآن به کار رفته است. این حرف در معنای پیش نمونه ای خود مفهوم استعلا را کدگذاری می کند. اما همه موارد کاربرد این واژه در قرآن، محدود به این معنای پیش نمونه ای نیست. بلکه با قرار گرفتن در بافت های مختلف و به روش های مختلف وارد حوزه های معنایی جدید شده است.
    نوشتار حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از اصول معناشناسی شناختی، کاربردهای این حرف در قرآن را مورد بررسی قرار داده است تا تحلیلی هدفمند از معانی آن ارائه دهد. لذا بر اساس اصول معناشناسی شناختی، ابتدا معنای اصلی حرف «علی» شناسایی شد، سپس کیفیت بسط این معنای پیش نمونه ای مورد بررسی قرار گرفت. طبق بررسی های انجام شده، این حرف با معنای مرکزی خود از طریق استعاره و طرح واره، وارد حوزه های مفهومی تازه ای شده و شبکه ای از معانی مختلف را ایجاد کرده است. در شکل گیری این معانی، تغییر عامل و بافت، نقش مهمی ایفا می کنند.    
    کلیدواژگان: معناشناسی شناختی، استعاره، طرح واره
  • علیرضا شمالی ، سیدعلی اکبر ربیع نتاج ، محسن نورایی صفحه 229
    یکی از جنبه های اعجاز قرآن، جنبه فصاحت و بلاغت آن است. در همین حال داستان بنی اسرائیل یکی از داستان های مهم قرآنی و سرشار از نکات اخلاقی و تربیتی است که در بسیاری از سوره های قرآن مطرح شده است. سوٴال این است که استفاده از فنون و صنایع بلاغی و به طور خاص در داستان بنی اسرائیل در قرآن، چه تاثیری بر انتقال پیام یا محتوا دارد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، تاثیر این فنون و صنایع را در برخی آیات مرتبط با داستان بنی اسرائیل در قرآن بررسی کرده است. با بررسی این آیات مشخص می شود که قرآن فنون و صنایع بلاغی را به صورتی اعجازآمیز به خدمت گرفته است تا پیام و محتوا را به موٴثرترین شکل ممکن به مخاطبان منتقل کند. استفاده از این فنون، زیبایی، لطافت و تاثیر پیام های قرآنی را چند برابر کرده است. از اسلوب به کاررفته در قرآن می توان دریافت که استفاده از فنون و صنایع ادبی به ویژه برای بیان امور اخلاقی، تاثیر سخن را بر مخاطبان بسیار افزایش می دهد و پذیرش پیام آن را برای آنان آسان می کند.    
    کلیدواژگان: بلاغت قرآن، داستان بنی اسرائیل، تشبیه، استعاره، کنایه
|
  • Gholam Hussain Arabi, Hasan Kazemi Nezhad Pages 3-30
    prophet Muhammad's political treatment is based on important regular methods. Despite this importance disregarded .this research seeking for extracting political bases from prom its treatment with Ahlolketab. Because of this goal I've studied all verses in quran one by one, specially verses are related with Ahlolketab. The results of this research are mentioned below: a- peaceful life with them; b- inviting them to Islam and unity; c- avoid from making them nervous; d-bewaring them about their wrong treatment; e- jihad against them. It is qualify to mention that: all these bases are written in table form with quranic evidences.
    Keywords: Political regular bases, Prophet Muhammad, Bases in treatmentwith Ahlolketab, Method of facing with Ahlolketab
  • Ali Abdollahy Neyseiani Page 27
    Qualitative content analysis is a valid method for analyzing texts and contents. This method systematically selects and studies -through determined rules- some parts of determined text. However, qualitative content analysis does not consider the special situations and assumptions related to Quran. It is assumed, the texts and contents of Quran are not like other ordinary texts; And all details potentially have massages for The audience. So qualitative content analysis, should consider special rules and steps in studying Quran. Moreover, in Islamic studies there are advices about studying and understanding text and contents of Quran. In this paper in a comparative view to usual qualitative content analysis and specialized points related to methodology of Quran, suggest a series of methodological steps of using qualitative content analysis in Quran. This paper explains these steps by examples of a real research that is done by this method.
    Keywords: Quran, Qualitative content analysis, Methodology, Descriptivemodels of human behaviour.
  • Hadi Sadeghi, Vahid Pashaei Page 57
    Current theories of moral philosophy offered in the Quran and Hadith as the main sources of Islamic thought and theories of measurement principles and concepts of these resources, but Difficulty, can be traced partly to Islamic moral theory can be useful. In this paper, Egoism as one of the arguments put forward in the field f normative ethics, have been studied in the context of the Holy Qur'an, It seems more Quran verses, his appearance had egoistic man the keys to his heavenly benefits, including achieve paradise, R. God, salvation, and encourages, You can still find other verses that are against Ethical Egoism and reflects the ethical theory of Islam according to the Holy Quran is not limited only Egoism And explain the ethical theory of Islam is what features need to Reset the many verses of the Holy Quran and other Islamic sources, such as traditions of thought and reason. Substance.

    Keywords: Ethical egoism, Islamic moral theory, Qur'anic morality, Psychological egoism
  • Abolqasem Khoshhal, Alireza Najafzadeh Torbati, Hasan Naghizadeh, Sayyed Hasan Sayyed Mousavi Page 83
    I bn Sina has interpreted Surah Al-Mobarakah Al-Ikhlas, which is also known as al-Tawhid, by using of the current concepts and phrases in philosophy and by Relying on the philosophical rules and the discursive precise method. He has a philosophical look at this surah, which its axis of discussion is the theology and monotheism. He sees rational order not only among the verses of this surah, but also higher of this, among the words used in it and searches for the proof of any matter against the previous word. He uses all his efforts in his interpretive text to reveal the rational precise system between the words and verses by getting help from the principles which he has achieved in his ontological system. In this article, we analyze the Avicenna's interpretative method from the surah Al-Ikhlas and the rational rules which he has used in introducing and Understanding the God's essence, in addition, we evaluate the effectiveness of the philosophical tendency in explaining the purposes of this sura, and attend to the centrality of the first verse of surah Al-Ikhlas in introducing the God of excellence, and find out to which
    correspondence is between the wisdom and the religion in this surah.
    Keywords: Ibn Sina, Hu, Allah, Ilah, Ahad, Wajib al-Wujud, Surah al-Ikhlas
  • M. Mahdi Ajilian Mafowgh, Abbas Esmaeelizadeh, Sayyed Kazem Tabatabaeipour Page 105
    In this article, we compared the features of Quran language with Characteristics of spoken and written discourses. Also we Reviewed and evaluated the authenticity of Quran spoken language. Believers who believe that the Qur'an language is spoken, usually reconcile spoken language features, such as repetition, disproportion, thematic variation, etc, on the Qur'an language, but, by contrast, this research has studied the creating and producing process of Quran text. In this paper, by reviewing the characteristics of spoken and written discourses and comparing them with the features of Qur'an language, the authors had concluded that the features of the Quran are not reconciled to the characteristics of spoken discourses, and The Holy Quran has a written discourse, so its language is also written.
    Keywords: The authenticity of Quran language, Quran spoken language, Quran written language, Spoken, written discourses
  • Abolfazl Khoshmanesh Page 133
    he relation between word and meaning is one of the subjects treated in different languages of which the language of the holy Quran. However, a point, neglected sometimes, is the physic of letters and its role in the general signification, the study and comparison of the similaries letters in some languages, attention to the role of human nature (fitra), being the common pillar of understanding in this field. This article considers the Holy Quran as a divine address to human nature fitra, and pays attention to its vocal signification for his interlocutors in different language, The article verifies too the examples of Quranic verses and some phrases in some other languages. At last, the article mentions the necessity, the utility and suggests a scientific analysis of the Quranic voices and to measure the datas regarding the Quranic signification.
    Keywords: Language of Quran, Physic of sound, Rhythm of Quran, Phonosemantic of Quran
  • Hussain Ali Torkamani, Mojtaba Shakouri Page 161
    Suspense is a technique in Storytelling that creates solicitude and anxiety in the audience to continue the story. The suspense in the story, raising the attractiveness and stretch the story and accompanying audience with the story. One of the techniques frequently used words in the Quran, is storytelling. Some researchers proved the usage of this technique in Quranic stories, but not attempt to classify types and typology of suspense in the Holy Quran stories. This article, with Descriptive - Analytical method, and narratology approach explains the different types of suspense in Holy Quran by completing models of Classification and give some examples for each. In the end, the result is that different types of suspension used in the Holy Quran Stories As well as the technique also is used in nonfiction surah`s.
    Keywords: Suspense, Quranic stories, Charming of Quran, Narratology, Gerard Genette
  • Morteza Irvani Najafi, Morteza Salman Nezhad Page 179
    The science of reading is one of the Qur'anic sciences which has the richest cultural heritage in the first few centuries of the Hijra, and by referring to the texts of Fahars, hundreds of works can be seen with the subject that was written at that time. The “justification of readings” became an important chapter in this science in the early stages of other works of art and became independent at the end of the 2nd century AH. Along with the famous remarks that were discussed by the Islamic scholars, “justification of the reading  of the incantations” appeared as a new field in the fourth century, and works were written on this subject. Al-Muhtasab by Ibn Jenni is one of the first and most important examples of the justification of the Quranic readings, which has been studied in the leading research. The author, with the induction of the various types of justifications presented for the purpose of reading this work, has typified these justifications. Examined cases include: justification based on “Bible readings”, “other Quranic readings”, “Hadith of Prophet Muhammad (PBUH)”, “poetry”, “Arabic dialects”, “likenesses”, “analogies” and “scriptures”.
    Keywords: Qur'an, Justification of the rewards, Qaza'at, Al-Muhtasab, IbnJenni, Ibn Mujahid.
  • Maryam Tavakolnia, Valiollah Hasoumi Page 203
    The word “Ala” is one of the Arabic prepositions used in many cases in the Quran. This in the sense of its proto-scene encodes the concept of transcendence. But all the uses of this term in the Qur'an are not limited to this proto-scene meaning. It has entered into new semantic domains by being in different tissues and in various ways. The present paper uses a descriptive-analytical method and uses the principles of cognitive semantics to examine the applications of this statement in the Qur'an in order to provide a meaningful analysis of its meanings. Therefore, based on the principles of cognitive semantics, the proto-scene meaning of the prepositions “Ala” was first identified, then the quality of the extension of this proto-scene meaning was examined. According to the studies, this preposition with its central meaning, through metaphor and schematics, has entered into new conceptual areas and created a network of different meanings. In shaping these meanings, factor and tissue changes play an important role.
    Keywords: Cognitive semantics, Conceptual metaphor, Image schema
  • Alireza Shomali, S. Ali Akbar Rabi Nataj, Mohsen Nouraei Page 229
    Using techniques and figures of speech has a great impact on the transmission and persistence of a message or content. Accordingly, one aspect of the miracle of the Quran According to the consensus of Muslim scholars and certified by many non-Muslim scholars, it is an aspect of public speaking. Meanwhile, the story of the Israelites one of the most important stories of the Quran is full of moral and educational issues and that is why in many chapters of the Quran has been proposed. In the verses that deal with Moses and the Israelites God is concerned, there are many rhetorical points that awareness of them, a literary miracle of the Qur'an and the importance of literary points in the moral teachings reveal more. This article reviews some of the figures in the verses related to the story of the Israelites and the impact of these industries on the transfer of a message or content deals verses.
    Keywords: Quran, Rhetoric, Message, Moses, The Israelites